Ispis

Zanimanja

Obrtnička škola Gojka Matuline Zadar je jedina strukovna škola u Zadarskoj županiji koja obrazuje učenike za zanimanja iz sektora osobnih usluga: kozmetičar, frizer i pediker.

Naši budući učenici su osmašice i osmaši koji prvenstveno žele steći potrebna znanja i vještine da mogu samostalno i odgovorno pristupiti zahtjevnom svijetu rada i poduzetništva. No, nisu zapostavljeni niti oni koji žele nastaviti svoje obrazovanje. Naime, četverogodišnje školovanje za zanimanje kozmetičar omogućuje učenicima nastavak visokoškolskog obrazovanja nakon položene državne mature.

  • Učenici se mogu upisati u programe za sljedeća zanimanja:

Kozmetičar - po klasičnom modelu obrazovanja. Kozmetičar mora imati široko obrazovanje koje obuhvaća stručno područje s posebnim osvrtom na medicinsku grupu predmeta, budući da je područje rada ljudsko tijelo. Dobri učenici, koji su uz to komunikativni, strpljivi i diskretni te se vole dotjerivati i pristojno ponašati, pronašli su svoje idealno buduće zanimanje!

Nastavni plan možete preuzeti ovdje - kozmetičar

Frizer – JMO

Posao frizera je pranje, sušenje, šišanje, bojanje kose i sve ono što čini estetsko oblikovanje frizure. Dobar frizer nije samo obrtnik, dobar frizer je i umjetnik.

Ako imaš smisla za estetiku, boje, voliš rad s ljudima, pratiš modne trendove i znaš pravila lijepog ponašanja, ovo je pravo zanimanje za tebe!

Nastavni plan možete preuzeti ovdje - frizer

Pediker - JMO

Pedikersko zanimanje je uslužna djelatnost namijenjena njezi stopala i prstiju na nogama i rukama. Uređivanje noktiju, masaža i depilacija osnovni je posao pedikera.

Ako voliš uređivati i estetski oblikovati nokte, imaš smisla za higijenu, voliš raditi s ljudima i pomagati im, ne traži dalje, ovo je tvoje idealno zanimanje!

Učenicima nudimo mogućnost usavršavanja i stjecanja zanatskih vještina praktičnom nastavom u tri moderno opremljena praktikuma za vježbe iz primijenjene kozmetike, frizerstva i pedikerstva. Škola također raspolaže i praktikumom za vježbe iz kemije i kozmetologije, informatičkom učionicom, knjižnicom i sportskom dvoranom.

Nastavni plan možete preuzeti ovdje - pediker

Brojne su i izvannastavne aktivnosti koje se odvijaju kroz rad školskih sekcija:

-         Humanitarne aktivnosti „Matulinina srca“

-         Školska ekološka sekcija

-         Kaligrafska radionica

-         Likovna sekcija

-         Školsko sportsko društvo „Šminka“

-         Biblijska grupa

Odnos prema učenicima zorno pokazuje i moto škole: „Svaki učenik je važan!“, gdje se uz praćenje obrazovnih postignuća, posebna pažnja posvećuje individualnim potrebama i razvojnim mogućnostima svakog pojedinog učenika i to školskim preventivnim programima, projektnom nastavom i izletima, izvanškolskim aktivnostima, socijalnom i zdravstvenom zaštitom učenika te pripremama učenika za natjecanje i ispite državne mature.

Pripreme učenika za natjecanja, veliki broj sati praktične nastave u školi i vanjskim salonima i humanitarne aktivnosti tijekom cijele nastavne godine rezultirale su odličnim rezultatima naših učenika na županijskim i međužupanijskim natjecanjima.

Prošle školske godine dvije naše učenice podijelile su treće mjesto, a ove školske godine učenica Lara Brkljača osvojila je drugo mjesto na Međužupanijskom natjecanju iz frizerstva u Sinju i time se plasirala na državno natjecanje.

Školsko sportsko društvo „Šminka“ je nastavilo nizati sportske uspjehe osvojenog trećeg mjesta u košarci za djevojke 2017./18., a ove školske godine osvojilo je visoko drugo mjesto na županijskom natjecanju školskih sportskih društava u futsalu za djevojke.

Poslodavci naših učenika su vlasnici kozmetičkih, frizerskih i pedikerskih salona koji su u velikoj većini i sami naši bivši učenici. Povezanost škole i naših bivših i sadašnjih učenika ogleda se u kvalitetnoj suradnji ne samo u odvijanju praktične nastave u vanjskim salonima, već i u zajedničkom sudjelovanju u različitim aktivnostima s cehovima pri Obrtničkoj komori.

Vlasnici salona praktičnom nastavom, sukreiranjem nastavnih planova i programa praktične nastave, posjetima stručnim seminarima i sajmovima kozmetike generiraju svoje buduće zaposlenike.

S druge strane, učenici kozmetičkog smjera koji su odlučili nastaviti svoje obrazovanje, upisivali su stručne studije fizioterapije i rehabilitacije, smjerove upravnog prava te policijsku školu.

Uz mnoge navedene aktivnosti škole poput projektne nastave, stručnih seminara, brojnih izvannastavnih aktivnosti, kulturne i javne djelatnosti škole, školskog preventivnog programa i međužupanijskih stručnih vijeća, škola je najpoznatija po svojim humanitarnim aktivnostima pod nazivom „Matulinina srca“. U samo nešto više od godinu dana rada pod ovim nazivom prepoznate su vrijednosti našeg humanitarnog rada te je škola nominirana za nagradu „Volonterska ruka“. Naše frizerke i pedikerke pod vodstvom svojih nastavnica struke posjetile su gotovo sve domove za starije i nemoćne osobe u Zadru i Zadarskoj županiji.

Formiranje stava o važnosti humanitarnih akcija, razvijanje empatije kod učenika, razvijanje međugeneracijske solidarnosti, osposobljavanje učenika za samostalno obavljanje poslova svog budućeg zanimanja te njihovo podučavanje profesionalizmu i komunikacijskim vještinama, vrijednosti su koje pružaju ovi posjeti. No, radost zbog nove frizure, manikure i pedikure i osmijeh na licima štićenika doma, ono je što naši učenici nose u srcu zauvijek!

I zato, svim osmašicama i osmašima koji žele biti aktivno prisutni na području stylinga, sudjelovati na modnim revijama, natjecanjima, izložbama i jednostavno učiniti svijet oko sebe ljepšim, poručujemo: naša škola je vaš izbor!

Dobro nam došli!